Tanácsok téli madáretetéshez

Tanácsok téli madáretetéshezA téli hidegebb, havas időszakban a madaraknak sokkal nehezebb táplálékhoz jutniuk, mint jó időben. Emiatt ősszel és télen sokan szeretik etetni a madarakat, amik az udvarukba tévednek. Ehhez fogunk néhány hasznos tanácsot adni cikkünkben.

Az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy ha elkezdjük a madarakat etetni, akkor nem szabad csak úgy abbahagyni, a fagyos időszakok végéig megállás nélkül folytatni kell az etetést, ugyanis a madarak a megszokott helyükön fogják keresni a táplálékokat. Ez egyben azt is jelenti, hogy minden nap legyen madáreledel az etetőben, egy-egy napot se hagyjunk ki.

Szintén nagyon fontos, hogy sós eledeleket nem szabad adni a madaraknak, vizet adjunk nekik, olajos magvakat és zsiradékokat. Napraforgót pl. lehet, de csak akkor, ha nem sózott és nem is pörkölt. Szerencsére nem muszáj nekünk kitalálni, hogy mit adjunk a madaraknak, vásárolhatunk eledeleket, melyek minden szempontból megfelelnek a táplálkozási igényeiknek. Kerülni kell az otthoni maradékokat is, pl. a kenyeret, lisztet, sós kukoricát, rizst stb. is, mert ezek betegségeket okozhatnak a madaraknak.

Az etetőt mindig olyan helyre tegyük, hogy ne zavarja semmi a madarakat az evésben. Kert végébe, vagy olyan fára szokás tenni, amely messzebb van a háztól. Ha macskák vagy kutyák is járnak az udvarban, akkor olyan helyet keressünk, amit nem tudnak megközelíteni.